Ανοίγονται δρόμοι στην επιχειρηματική λειτουργία των δήμων μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επενδυτικά σχέδια επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών». Έξω από τη Βουλή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων σε δήμους και Περιφέρειες.
Αναφερόμενος στη δημιουργία της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού είπε ότι επιδιώκεται να συνδεθεί πιο οργανικά ο σχεδιασμός των δήμων με τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις των επενδυτών σε κρίσιμα ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, οι ΑΠΕ, το μεταφορικό έργο, ο τουρισμός, οι ιαματικές πηγές, η αλλαγή χρήσης γης κ.λπ. Σημείωσε ότι προβλέπει τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δήμων με νέα ευέλικτα εργαλεία όπως είναι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι σηματοδοτούν την παραπέρα ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων με αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων, ενώ οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων παραμένουν αποδιοργανωμένες χωρίς προσωπικό και στήριξη. Τις διατάξεις για τη Δημόσια Διοίκηση τις χαρακτήρισε «άκρως αντιδραστικές» διότι εισάγουν την «αξιολόγηση». Ζήτησε να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με μόνιμους διορισμούς και καυτηρίασε το γεγονός ότι με ανακύκλωση του ολιγάριθμου προσωπικού θα επιχειρηθεί να «αντιμετωπισθεί» η υποστελέχωση των υπηρεσιών.
Έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 18, λέγοντας πως το πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής υποβαθμίζεται και ότι ανατίθεται στο αποδεκατισμένο προσωπικό στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ένα ακόμα καθήκον χωρίς καμία πρόβλεψη για μόνιμες προσλήψεις και ανάπτυξη των δημόσιων δομών Υγείας. Ζήτησε να αποσυρθεί το άρθρο του νομοσχεδίου και να μην απολυθεί κανένας από τους εργαζόμενους στους δήμους που διορίστηκαν με τους πρώτους πίνακες του διαγωνισμού 3Κ και να δοθεί η δυνατότητα στους εργαζόμενους που υποχρεώνονται να μετακινηθούν να επιλέξουν σε ποιο δήμο θα εργαστούν. Για το θέμα αυτό συζητήθηκε νωρίτερα Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ανέφερε ότι δυσκολεύουν την απόκτησή της από ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση στους οποίους επιβάλλει και παράβολο. Όπως είπε, καταργεί τη δυνατότητα απόκτησης ιθαγένειας σε ανήλικα ανάπηρα παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα λόγω της αναπηρίας να παρακολουθήσουν ελληνικό σχολείο. Για τους Ρομά με μακρά παραμονή στην Ελλάδα τόνισε ότι δικαιούνται την ελληνική ιθαγένεια και πως δεν πρέπει να καταργηθεί η σχετική ειδική διαδικασία που υπάρχει.
Για την τροπολογία που κατατέθηκε και αφορά πρόσφυγες και μετανάστες, υπογράμμισε πως είναι βάρβαρο, απάνθρωπο και τιμωρητικό καθεστώς να μειώνεται το πρόγραμμα «Εστία» σε ένα μήνα από έξι που ισχύει έως σήμερα. Πρόκειται για απαράδεκτη διάταξη, σημείωσε, και κάλεσε την κυβέρνηση να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μπορέσουν να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Μ.Συντυχάκη